اولین دیدار جین‌پینگ و رئیسی و تاکید بر اجرای توافق ۲۵ ساله

جمعه ۱۴۰۱/۰۶/۲۵

شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین و ابراهیم رئیسی برای اولین بار در حاشیه اجلاس سران سازمان شانگهای در ازبکستان دیدار و بر اجرای برنامه جامع همکاری بین دو کشور تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری شینهوا، شی جین‌پینگ در این دیدار گفت که دو طرف باید برای اجرای برنامه همکاری جامع خود و پیشبرد پروژه «ابتکار کمربند و جاده» تلاش کنند.

ابراهیم رئیسی نیز در این دیدار اعلام کرد که جمهوری اسلامی قاطعانه متعهد به تقویت همکاری‌ها با چین و افزایش تبادلات در سطوح مختلف است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، ۲۴ دی‌ماه گذشته در سفر به چین آغاز اجرای توافق ۲۵ ساله را اعلام کرد.

این توافق ۲۵ ساله هفتم فروردین ۱۴۰۰ در مراسمی در تهران به امضای محمدجواد ظریف و وانگ ئی، وزیران خارجه وقت دو کشور، رسید.

بر اساس سندی که ایران‌اینترنشنال پیش از این منتشر کرده، این قرارداد مواردی چون تضمین خرید نفت ایران از سوی چین در قبال حضور این کشور در ایران، توسعه بنادر و جزایر، همکاری در ساخت پیام‌رسان‌های اجتماعی و تامین تجهیزات نظامی و پیشبرد صنایع نظامی را شامل می‌شود.

توافق محرمانه ۲۵ ساله ایران و چین با واکنش‌های گسترده‌ای همراه بوده است؛ با این حال مقام‌های جمهوری اسلامی در این مدت هرگز حاضر به انتشار متن کامل و پیوست‌های این قرارداد نشده‌اند.

همچنین به دنبال انتشار گزارش‌هایی درباره افزایش نیروهای چینی در استان‌های جنوبی ایران، سرانجام دولت ابراهیم رئیسی هشتم دی‌ماه گذشته با صدور مجوز گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس موافقت کرد.

اجلاس شانگهای امسال با حمله روسیه به اوکراین و همچنین تهدیدهای چین علیه تایوان همزمان شده است. مقامات آمریکا به چین اعلام کرده‌اند که این کشور باید از روسیه حمایت نکند و اکنون وقت معاملات معمول با مسکو نیست.

ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه نیز با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه دیدار کرد.

پوتین در این دیدار گفت که روسیه از این که جمهوری اسلامی به زودی به این سازمان «جدی، بزرگ و معتبر» می‌پیوندد، «بسیار خوشحال است.»

جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۵ میلادی عضو ناظر سازمان شانگهای است.

درخواست دوباره رئیسی برای حل موضوع سایت‌های مشکوک

رییس جمهور چین در دیدار با رئیسی همچنین گفت که این کشور به مشارکت سازنده در مذاکرات احیای برجام ادامه خواهد داد.

ابراهیم رئیسی در مصاحبه با الجزیره نیز اعلام کرد که برای پیشبرد مذاکرات احیای برجام، موضوعات پادمانی مرتبط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید حل شود.

او گفت که تصمیم نهایی برای دستیابی به توافق احیای برجام بر عهده آمریکا است.

توافق بازگشت به برجام پس از درخواست ایران برای بسته شدن پرونده سایت‌های مشکوک بار دیگر در بلاتکلیفی قرار گرفته است اما جمهوری اسلامی همچنان در این مورد پافشاری می‌کند.

روز چهارشنبه ۲۳ شهریور در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، ۵۶ کشور از بیانیه آمریکا و سه کشور اروپایی در مورد عدم همکاری ایران با آژانس حمایت کردند.

شورای حکام روز ۱۶ خرداد ماه قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و آمریکا مبنی بر لزوم پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سه سایت مشکوک را با اکثریت قاطع تصویب کرده بود.

بنا بر گزارش‌ها، این سه سایت مشکوک شامل تورقوزآباد، ورامین و مریوان هستند و آژانس چندین بار اعلام کرده است جمهوری اسلامی پاسخ شفافی به سوالات این نهاد درباره این مکان‌ها نداده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبرها
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها