نگرانی از تبعات طرح دارویار؛ کمبود ذخایر استراتژیک و افزایش چند برابری قیمت دارو در ایران

شنبه ۱۴۰۱/۰۶/۱۹

رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از نگرانی‌ها درباره تبعات «طرح دارویار» گفت و از کمبود ذخایر استراتژیک دارو در ایران خبر داد. سازمان نظام پزشکی هم مشکل دیگری را برجسته کرد: دلیل این‌که برخی پزشکان ارز و دلار از بیمار می‌گیرند این است که تعرفه‌های پزشکان پایین و غیرواقعی است.

طرح دارویار که از تیر ماه امسال و با شعار «اصلاح یارانه دارو» از سوی دولت ابراهیم رئیسی اجرا شد، با مشکلاتی جدی مواجه شده است؛ به‌طوری‌که کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره اجرای نادرست آن هشدار داد که تبعاتی همچون افزایش چند برابری قیمت دارو در ایران و همچنین نایاب شدن برخی داروها از جمله انواع آنتی‌بیوتیک و حتی سرم را در پی داشته است.

چندی پیش موید علویان، رییس سازمان نظام پزشکی تهران، طرح دارویار را غیر‌قابل اعتماد خوانده و گفته بود: «در آینده شرایط برای مردم و جامعه پزشکی سخت‌تر خواهد شد زیرا مسیر غلطی را در پیش گرفته‌ایم.»

حسینعلی شهریاری، امروز (شنبه ۱۹ شهریور) به صحبت‌های علویان واکنش نشان داد و گفت: «مجلس بارها اعلام کرد که دولت باید طبق مصوبه مجلس به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که قیمت دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی نسبت به شهریور ۱۴۰۰ افزایش نیابد.»

اما به گفته این نماینده مجلس، هنوز تعداد قابل توجهی از داروها به ویژه داروهای جدید و وارداتی مشمول این طرح نشده‌اند و درصد قابل توجهی از داروها تحت پوشش بیمه قرار نگرفتند: «به همین دلیل قیمت برخی داروها چندین برابر شده و بار زیادی بردوش مردم خواهد افتاد.»

شهریاری ابراز نگرانی برخی از مسوولان حوزه بهداشت و درمان کشور را درباره اجرای طرح دارویار منطقی دانست و پذیرفت اما تبعات طرح را ناشی از اجرای ناصحیح مصوبه مجلس از سوی دولت خواند.

رییس سازمان نظام پزشکی تهران اما در گفت‌وگوی خود با خبرگزاری مهر، اساس طرح دارویار را زیر سوال برده و دادن یارانه دارو به بیمه‌ها را «ریسک خیلی بزرگ» توصیف کرده بود که می‌تواند «بحران دارویی و یک تنش اجتماعی بزرگ» را در کشور به همراه داشته باشد.

تنها چند روز پس از این ابراز نگرانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس این بحران دارویی را تایید کرد و گفت: «در حال حاضر با کمبود برخی داروها، آنتی بیوتیک‌ها و حتی سرم در کشور مواجه هستیم و ممکن است ذخایر استراتژیک برخی داروها با کمبود مواجه شده باشد.»

به گفته شهریاری، پنج هزار میلیارد تومانی که مجلس در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای بیماران خاص پیش‌بینی کرده بود هم هنوز اختصاص داده نشده است.

تعرفه‌ها پایین است، پزشکان دلار و رمز ارز می‌گیرند

از سوی دیگر محمدرضا خردمند، معاون سازمان نظام پزشكی، در روزهای اخیر با اشاره به پرونده‌های پزشکانی که از بیماران، دلار و ارز دیجیتال دریافت می‌کنند، گفته بود این مساله به خاطر فرار از مالیات نیست، بلکه «تعرفه‌ها واقعی نیستند.»

او گفته بود همان‌طور که حقوق سایر اقشار نیز از واقعیت‌ها «فاصله زیادی» گرفته است، تعرفه پزشکان هم فاصله زیادی با واقعیت‌های جامعه دارد.

خرداد ماه امسال برخی کاربران در فضای مجازی از دریافت دلار از بیماران به‌ جای حق ویزیت خبر دادند.

خبری که علی سالاریان، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی، آن را «غیر‌واقعی» خواند و گفت شکایتی در این خصوص از طرف مردم به معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی گزارش نشده است.

سه ماه بعد اما خردمند این خبر را تایید کرد و گفت: «تعداد اندکی پرونده و شکایت خصوصی وجود دارد که به درخواست پزشکان از بیماران برای پرداخت هزینه درمان در قالب دلار و ارزهای دیجیتال مربوط می‌شود.»

هر چند خردمند دریافت ارز را به عنوان حق ویزیت، نشانه فرار مالیاتی پزشکان ندانسته اما در سال‌های اخیر، امتناع بخشی از جامعه پزشکی از نصب کارتخوان در مطب به منظور پنهان کردن درآمد واقعی، به یک مساله مهم تبدیل شده است.

با اینکه خردمند بر نصب کارتخوان سالم و فعال در تمامی مطب‌ها و دفترهای کار و موسسات خدمات پزشکی تاکید دارد اما همچنان هزینه بسیاری از خدمات پزشکی در دفترها و مطب‌های خصوصی به صورت نقدی دریافت می‌شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
۲۴ با فرداد فرحزاد
خبر
سیاست با مراد ویسی

شنیداری

پادکست‌ها