بنابر اطلاعات رسیده از منابع غربی به ایراناینترنشنال، ماهوارهبری که ایران سه هفته پیش به فضا پرتاب کرد، مدت بسیار کوتاهی پس از پرتاب، منفجر شده و نتوانسته است حتی نیمی از مسیر خود مورد نظر خود را بپیماید.
احمد حسینی، سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی روز پنجم تیر از دومین پرتاب آزمایشی ماهوارهبر «ذوالجناح» خبر داده بود و گفته بود «مرحله سوم توسعه این ماهوارهبر با بهرهگیری از اطلاعات حاصل از این پرتاب آغاز شده است.» اولین پرتاب آزمایشی ماهوارهبر ذوالجناح در بهمن ٩٩ صورت گرفته بود.
بر خلاف اعلام سخنگوی وزارت دفاع ایران مبنی بر پرتاب موفقیتآمیز موشک ذوالجناح به فضا، بنا بر اطلاعات اختصاصی که از منابع غربی به دست ایراناینترنشنال رسیده است، این موشک «زیرمداری» نتوانسته است حتی نیمی از مسیر تعیین شده را طی کند و پس از انفجار سقوط کرده است.
کاخ سفید پرتاب ماهوارهبر ذوالجناح را اقدامی «غیرمفید و بیثباتکننده» خوانده و اعلام کرده بود به استفاده از تحریمها و سایر اقدامات برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر در برنامه موشکی ایران متعهد است.
در موارد قبلی نیز سه کشور اروپایی طرف برجام، پرتاب موشک ماهوارهبر از سوی ایران را محکوم کرده و آن را اقدامی ناسازگار با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اقدامی بیثباتکننده در منطقه عنوان کردند.
پرتاب این ماهوارهبر در بحبوحه تنش میان تهران و غرب بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی انجام شد.
پیش از پرتاب این ماهوارهبر، شرکت تکنولوژی مکسار، روز سهشنبه ۲۴ خرداد اعلام کرد بر اساس مجموعهای از تصاویر ماهوارهای، ایران برای پرتاب یک موشک ماهوارهبر آماده میشود.
همچنین شرکت اینتر لب گزارش داد تصاویر ماهوارهای نشان میدهد جمهوری اسلامی دو روز پیش از کشته شدن دو عضو هوافضای سپاه پاسداران، در حال آمادهسازی احتمالی برای پرتاب موشک از پایگاه فضایی سمنان بوده است.
این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی همزمان با مذاکرات وین برای احیای برجام، برای پرتاب احتمالی یک موشک ماهوارهبر تلاش میکند. همچنین این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی در پرتاب ماهوارهبر ناکام میشود. برخی از تلاشهای پیشین تهران در این زمینه موفقیتآمیز نبوده است.
سال گذشته، امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، از «آزمایش موفق پیشران و موتور مرحله اول ماهوارهبرها با سوخت جامد» خبر داد، اما سخنگوی وزارت دفاع جمهوری اسلامی پرتاب موشک ماهوارهبر سیمرغ را ناموفق خواند.
حسینی گفت: این موشک به سرعت لازم برای قرار دادن محمولهها در مدار نرسید.
پرتاب ماهواره «ظفر ۱» که ایران برای ساخت آن دو میلیون یورو هزینه کرده بود در بهمن ماه سال ۹۸ با شکست مواجه شد و این ماهواره نتوانست وارد مدار شود.
در شهریور سال ۱۳۹۸ هم رادیو ملی آمریکا، انپیآر، به استناد تصاویر هوایی خبر داده بود اقدام جمهوری اسلامی در پرتاب یک موشک ماهوارهبر از پایگاه فضایی سمنان در مرحله ابتدایی و در سکوی پرتاب دچار مشکل شده و شکست خورده است.
پس از آن یک مقام ایرانی به رویترز گفت یک موشک ایرانی در سکوی پرتابش در پایگاه فضایی خمینی سمنان منفجر شد.
آزمایشهای موشکی ایران در توافق هستهای برجام مشمول ممنوعیت نیستند اما قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران میخواهد هیچگونه فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیکی که توان حمل بمب هستهای دارند نداشته باشد؛ از جمله پرتابهایی که از فناوری موشک بالستیک استفاده میکنند.
همچنین آمریکا و شماری از کشورها برنامه ماهوارهای ایران را پوششی برای آزمایشهای موشکی میدانند.
پس از انتشار گزارشها درباره دو پرتاب ناموفق ماهوارهبر توسط ایران، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت، بهمنماه ۹۷ از احتمال خرابکاری آمریکا در پرتاب این ماهوارهها سخن گفت.
پیش از آن روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشته بود که از سالها پیش و از زمان دولت اوباما، آمریکا یک برنامه مخفیانه برای کارشکنی در اهداف موشکی ایران داشته است.