رهبران هفت کشور صنعتی جهان در نخستین روز نشست خود متعهد شدند برای مقابله با طرح «کمربند و جاده» چین، ۶۰۰ میلیارد دلار در کشورهای در حال توسعه سرمایهگذاری کنند.
نخستین روز از نشست سه روزه سران گروه هفت روز یکشنبه پنجم تیرماه در «کاخ الماو» در نزدیکی مونیخ آلمان برگزار شد.
این رهبران متعهد شدند که برای طرحهای مربوط به زیربناهای مورد نیاز در کشورهای در حال توسعه، مجموعا ۶۰۰ میلیارد دلار طی پنج سال در اختیار بخشهای عمومی و خصوصی قرار دهند.
گروه هفت شامل آمریکا، کانادا، ژاپن، فرانسه، آلمان، ایتالیا و بریتانیا است.
جو بایدن، رییس جمهور آمریکا، با اعلام اینکه واشینگتن ۲۰۰ میلیارد دلار از این بودجه را متعهد شده است گفت: «این مبلغ کمک یا خیریه نیست، بلکه یک سرمایهگذاری است و عایدی آن به همگان خواهد رسید.»
این طرح که با عنوان «شراکت برای زیربناها و سرمایهگذاری جهانی» ارائه شده، در واقع نام جدید طرحی است که در نشست سال گذشته گروه هفت در بریتانیا با عنوان «بازسازی بهتر جهان» تصویب شده بود.
بر اساس طرح جدید، طی پنج سال آینده مجموعا ۶۰۰ میلیارد دلار در پروژههایی از قبیل ساخت نیروگاه انرژی خورشیدی در آنگولا، گسترش کابلهای مخابراتی زیر دریا برای فراهم کردن اینترنت پرسرعت، ساخت بیمارستان و تولید واکسن در سنگال و ساحل عاج، و کمک به صندوق جهانی مراقبت از کودکان سرمایهگذاری خواهد شد.
هدف اصلی این طرح مقابله با طرح چین است که در یک دهه گذشته با بودجهای یک تریلیون دلاری و با عنوان «کمربند و جاده» در حال انجام بوده است.
گیوده مور، وزیر خدمات عمومی سابق لیبریا، به رادیو سراسری آمریکا (انپیآر) گفت: غرب حدود یک دهه است که میخواهد با طرح وامدهی چین مقابله کند اما این تصمیم از انتقاد کردن فراتر نرفته و به اقدامی اساسی منجر نشده است.
چین هدف از طرح خود را سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۱۰۰ کشور جهان و توسعه «راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» عنوان کرده است؛ با این حال به باور منتقدان، این طرحی استعماری است که کشورهای فقیر را به سوی «تله وامی» میکشاند و نهایتا داراییها و زیربناهای آن کشور را به مالکیت خود در میآورد.
نشست سران گروه هفت به مدت سه روز ادامه دارد و انتظار میرود در روزهای بعدی موضوع گسترش تحریمها علیه روسیه و همچنین حمایت بیشتر از اوکراین، و مقابله با بحرانهای فزاینده غذا و انرژی مورد بحث قرار گیرد.