نشست خبری مشترک آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، همتای قطری او، دوحه، ۲۳ خرداد

بلینکن: پاسخ حماس به پیشنهاد آتش‌بس به معنای ادامه جنگ است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۳

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد گروه حماس خواهان ایجاد «تغییرات بی‌شماری» در طرح پیشنهادی واشینگتن برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه شده است. او افزود برخی از این تغییرات قابل اجرا نیستند و در نتیجه پاسخ حماس به معنای اصرار بر ادامه مناقشه کنونی است.

بلینکن روز چهارشنبه ۲۳ خرداد در نشست خبری مشترکی با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر در دوحه گفت خواسته‌های حماس فراتر از آن چیزی است که این گروه پیش‌ از این در مذاکرات آتش‌بس مطرح کرده بود.

وزیر امور خارجه ایالات متحده از ذکر جزییات بیشتر در خصوص تغییرات مورد نظر حماس خودداری کرد.

پیش‌تر و در روز ۱۱ خرداد، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا از طرحی سه مرحله‌ای برای توقف خشونت‌ها در غزه خبر داد و گفت این توافق می‌تواند زمینه را برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی در بند حماس و پایان جنگ فراهم آورد.

هم‌زمان جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تغییرات پیشنهادی از سوی حماس را «جزیی» خواند و گفت بسیاری از آن‌ها قابل پیش‌بینی بودند.

او افزود برخی موارد مطرح شده از سوی حماس با آنچه در قطعنامه شورای امنیت ذکر شده، تفاوت اساسی دارند.

قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای توقف درگیری‌ها در غزه روز ۲۱ خرداد در شورای امنیت با ۱۴ رای موافق به تصویب رسید.

روسیه تنها کشور عضو شورای امنیت بود که به این قطعنامه رای ممتنع داد.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را گروگان گرفتند که از این تعداد ۱۰۵ نفر پس از برقراری آتش‌بس موقت در نوامبر ۲۰۲۳ آزاد شدند.

نیروهای ویژه ارتش اسرائیل روز ۱۹ خرداد با حمله به نصیرات در مرکز نوار غزه چهار گروگان اسرائیلی را آزاد کردند.

اسرائیل شمار گروگان‌های در قید حیات باقی‌مانده در غزه را کمتر از ۸۰ نفر تخمین زده است.

دیدار آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با خانواده‌ها و حامیان گروگان‌های در بند حماس، تل‌آویو، ۲۲ خرداد

بلینکن در ادامه سخنان خود در دوحه، رویکرد حماس را در قبال توافق پیشنهادی آتش‌بس مورد انتقاد قرار داد و گفت: «حماس حدود دو هفته منتظر ماند و [در نهایت] خواهان تغییرات زیادی شد. زمان تصمیم‌گیری همین حالا است. هر چقدر شرایط کنونی ادامه پیدا کند، مردم آسیب بیشتری خواهند دید.»

او بر ضرورت ادامه تلاش‌ها برای دست‌یابی به توافق آتش‌بس تاکید کرد و هم‌زمان گفت هیچ تضمینی در این مورد وجود ندارد.

این هشتمین سفر وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه از زمان آغاز مناقشه کنونی است. او پیش از عزیمت به دوحه، راهی مصر، اسرائیل و اردن شده و با رهبران این کشورها در خصوص راه‌های پایان دادن به بحران کنونی رایزنی کرده بود.

رهبران ۱۷ کشور جهان روز ۱۷ خرداد در بیانیه مشترکی با ابراز حمایت کامل از طرح پیشنهادی بایدن، از گروه حماس خواسته بودند هر چه سریع‌تر آن را بپذیرد.

بنا بر اعلام حماس، حملات اسرائیل به غزه تاکنون جان دست‌کم ۳۷ هزار و ۲۰۲ فلسطینی را گرفته و منجر به زخمی شدن بیش از ۸۴ هزار و ۹۳۰ تن شده است.

آوارگان فلسطینی در حال حمل ظروف آب در میان ویرانه‌های اردوگاه جبالیا، شمال نوار غزه، ۱۹ خرداد

بلینکن در دوحه خواهان تعهد اسرائیل به قوانین بشردوستانه بین‌المللی در خصوص منازعات مسلحانه و حقوق بشر شد و گفت دولت و وزارت امور خارجه ایالات متحده میزان پای‌بندی اسرائیل و سایر طرف‌های درگیر به این قوانین را ارزیابی می‌کنند.

او ضمن قدردانی از تلاش‌های قطر در مسیر دست‌یابی به صلح در منطقه، این کشور را «شریکی خستگی‌ناپذیر» خواند.

نخست‌وزیر قطر نیز در این نشست اعلام کرد رویکرد هر دو طرف مناقشه، یعنی اسرائیل و حماس در قبال طرح آتش‌بس «غیرسازنده» بوده است.

او خواستار یافتن راه‌حلی دائمی برای مناقشه کنونی شد تا «دو کشور اسرائیل و فلسطین» بتوانند در کنار یکدیگر هم‌زیستی داشته باشند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
اقتصاد و بازار
دادگاه مردمی راسل

شنیداری

پادکست‌ها